Хүн өдөрт авах ёстой илчлэгээ 100 хувь гэж үзвэл түүний 55-60 хувийг нүүрс ус эзлэх ёстой гэнэ. Иргэд бид нүүрс ус гэхээр элдэв бүтээгдэхүүн хайж бодлогошрох хэрэггүй. Бидний өдөр тутмын хэрэглээнд байдаг талх, нарийн боов нь хамгийн их нүүрс ус агуулдаг бүтээгдэхүүн. Энэ үүднээс бид талх, нарийн боовыг санаа зоволгүйгээр идэж болох нь. Хоол судлаачдын хувьд гурил, гурилан бүтээгдэхүүнийг өдөр бүр хэрэглээнээс хасаж болохгүй гэдгийг ч албан ёсоор хэлдэг.
Хувь хүн өөрийн биений онцлогт тохирсон бүтээгдэхүүнийг өдөр бүр хэрэглэхээс гадна дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллагаас хамгийн эрүүл хүнс хэмээн нэрлэсэн талхыг хөх тариа, бүхэл үрээр баяжуулан хэрэглэх нь хамгийн зөв хэрэглээ болдог гэнэ. Энэ үүднээс жишээ татахад үйлдвэрлэж байгаа талхны 50 хувь нь эрүүл мэндийг дэмжих орц найрлагатай байдаг “Талх чихэр” ХК-ийн Атар хөх тариан талхны 20 хувийг хөх тариа эзэлдэг байна.