Хеликобактерийн шалтгаант үрэвслийн үед хэвлийн дээд хэсгээр өвдөх, дотор муухайрах, цанхайх, хоолонд дургүй болох, бөөлжих гэсэн шинж тэмдэг илэрдэг. Ходоодны архаг үрэвсэл үүсгэж байгаа үндсэн шалтгааны нэг зохисгүй хооллолт юм.
Зөвлөмжийн дагуу хүн өдөрт таван төрлийн хүнсний бүтээгдэхүүнийг заавал хэрэглэж байх хэрэгтэй. Үүнд үр тариа, гурилан бүтээгдэхүүн, мах, махан бүтээгдэхүүн, сүү цагаан идээ, хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэ орно.
Энэ таван бүтээгдэхүүнээс хэрэглэхгүй үед тухайн хүнсний бүтээгдэхүүнд байдаг шим тэжээлийн бодисын дутагдал үүсдэг. Үүнээс болж зохисгүй хооллолт үүсдэг.
Ходоодны архаг үрэвслээс сэргийлэх гол арга бол эрүүл зөв амьдралын хэв маяг, идэвхтэй хөдөлгөөн, зохистой хооллолт юм.